Het is lastig om te

Veranderen

Dan krijg je 

Routine

Hoor je bij de groep mensen die veel en makkelijk spreekt voor gezelschappen? Probeer dan toch kritisch op jezelf te blijven. Als je routine krijgt in het spreken, geeft dat je een lekker gevoel. Maar het kan ook een valkuil zijn

Als je een paar keer voor een groep hebt gestaan met een lezing waar je tevreden over was en waar je leuke reacties op kreeg, dan kán er een moment komen dat je jezelf niet meer kritisch bekijkt en alle keren erna precies hetzelfde doet. Doordat je in de routine komt, neemt de scherpte af. Je hebt het gevoel dat je goed bezig bent, maar eigenlijk sta je stil of gaat je presentatie zelfs achteruit.

Alsje het anders

aanpakt

Als je dat doorhebt, kun je besluiten het eens helemaal anders te doen. Daarmee verras je niet alleen jezelf, maar vooral je publiek. Je kiest een andere voorbereiding, een nieuwe opening: een mooie metafoor of anekdote. Een digitale presentatie, een filmpje of misschien juist helemaal geen hulpmiddelen? Als je het anders aanpakt, krijg je nieuwe energie om je presentatie te laten slagen. Het publiek voelt dit. Met een aanpassing kom je vaak tot betere resultaten.

 

Hiermee kom ik op het belangrijkste punt in dit boek: durf je kwetsbaar op te stellen. Jij en ik weten allebei hoe moeilijk het is om te veranderen. Je wilt niet op die punten belanden waarop je eerder fouten maakte. Die doen pijn en het ging zo lekker zoals je het altijd deed. Dus stel jezelf de vraag: wil ik veranderen? Wil ik leren?

Het moment dat je 

beter wordt

Als het antwoord ja is, dan is het helemaal niet erg om fouten te maken. Sterker nog: dat is het moment waarop je iets leert, het moment dat je beter wordt.