digitale 

Presentatie

perfect

hulpmiddel

Een presentatie op een groot scherm is een fantastisch hulpmiddel om informatie over te brengen. Bewust gebruik ik hier het woord ‘hulpmiddel’. Geregeld zie ik dat de beamer noodzakelijk is.

De spreker vertelt zijn verhaal vooral door het tonen van tientallen dia’s vol cijfers en opsommingen. De spreker degradeert zichzelf tot ‘klikker naar de volgende slide’. Zo wordt het verhaal emotieloos en onpersoonlijk. Dat kan nooit de bedoeling zijn bij een goede presentatie. Ik heb zelfs sprekers in paniek zien raken als de beamer niet werkte: ‘Maar nu kan ik mijn verhaal niet doen!’

Natuurlijk, als je een mooie digitale presentatie hebt gemaakt, is het vervelend als je die niet kunt gebruiken. Maar als je echt niet in staat bent om je verhaal te vertellen zonder digitale hulpmiddelen, wat heeft het dan voor nut dat jij op dat podium staat? Zonder de meerwaarde van jouw persoonlijke en fysieke aanwezigheid had je die plaatjes net zo goed kunnen mailen.

wat je op het scherm 

wil tonen

Gebruik een digitale presentatie ter ondersteuning van je verhaal. Kies tijdens de voorbereiding weloverwogen welke informatie je het publiek op het scherm wilt tonen. En gebruik je PowerPoint niet als een spiekbriefje dat je de avond tevoren in elkaar gedraaid hebt.

Neem van tevoren contact op met de organisatie en vraag hoe je de presentatie kunt aanleveren. Gebruik je je eigen laptop, of zet je de presentatie liever op een USB-stick en gebruik je de laptop die daar aanwezig is? Vraag ook naar de resolutie van de beamer en pas je slides hierop aan. Zo voorkom je zwarte randen op je slide. Vermijd om dezelfde reden ook foto’s die rechtop staan.

je kan bijna niet

zonder…

Tegenwoordig kun je met speciale software, zoals Keynote of Google Drive, zelfs je smartphone of iPad gebruiken voor een beamerpresentatie. Soms kun je je smartwatch gebruiken als klikker. Deze ontwikkelingen gaan sneller dan ik kan schrijven, dus onderzoek de mogelijkheden en kijk wat het beste bij jou past.

PowerPoint is een algemene naam geworden voor ‘digitale presentatie’.

de ideale plek van de 

beamer

Er zijn naast PowerPoint een aantal soortgelijke programma’s die je kunt gebruiken, zoals Prezi, Haiku Deck, Kingsoft Presentation en Pixxa Perspective. Je kunt zelfs speciale trainingen volgen voor het effectief gebruik van digitale presentaties. Er zijn ook bedrijven die een mooie digitale presentatie voor je kunnen maken om je verhaal te vertellen. Als je echt een belangrijke presentatie moet maken, waarbij de belangen groot zijn, is het zeker aan te raden om samen met zo’n professionele partij een digitale presentatie te ontwikkelen.

er staat iets op je 

neus

Dit is dus wat je ziet als iemand in het projector veld staat van de beamer. Wat de boodschap dan ook is, je kan zo een spreker niet meer serieus nemen.

Omdat je dit ook vaak in het buitenland ziet, heb ik er een filmpje over gemaakt.